Navigasyonu görüntüle İçeriği görüntüle

Kontrgarantiler

Kontrgaranti Nedir?

Kontrgaranti ya da “karşı teminat”, yurtdışında teminat mektubu vermesi gereken müşterinin bankasının, doğrudan bir harici garanti düzenlemek yerine, muhabirine talimat vererek, teminat mektubunun muhatabın kendi bankası tarafından verilmesini sağladığı bir yöntemdir. Bu şekilde muhatap müşterinin bankasının değil, tanıdığı ve güvendiği, kendi bankasının taahhüdünü elde etmiş olur. Standart harici garantilere kıyasla ek bir güvence elde etmiş olur.

Kontrgarantilerde dört taraf bulunur:

  • Garanti Veren (Banka): Muhataba garanti veren taraftır.
  • Garanti Alan (Muhatap): Lehtardan alacağının ya da lehtara yaptıracağı işin banka tarafından garanti mektubu ile garanti edildiği alacaklı taraftır.
  • Eylemi Garanti Edilen (Lehtar): Eylemi muhataba karşı garanti edilen, gerçek veya tüzel kişidir.
  • Kontrgarantör Banka: Garanti veren bankaya lehtar adına bir ödeme garantisinde bulunan garantör banka yani teminat mektubunu verecek banka lehine bir kontrgaranti düzenleyen taraftır.

Kontrgarantinin Özellikleri Nelerdir?

  • Kontrgaranti, bankalar arasındaki bir işlemdir, kontrgarantiye istinaden verilen teminat mektubundan bağımsız bir enstrümandır.
  • Teminat mektubunda tazmin talebi Garanti Veren Banka’ya yapılır. Bu banka tazmin talebini yerine getirirken, diğer taraftan da kontrgaranti kapsamında kontrgarantör bankadan ayrı bir tazmin talebinde bulunur.

Kontrgarantinin Avantajları Nelerdir?

Kontrgaranti karşılığı verilen teminat mektupları ile doğrudan lehdarın bankası tarafından muhataba hitaben verilen harici garantiler aslında aynı amaca hizmet ederler. Ancak, kontrgarantili bir işlemde muhatap kendi bankasının riskini alarak ekstra bir güvence sağlamış olur.​